Buđavi zidovi iza nameštajaklikni sliku da otvoriš galeriju

O buđi na zidovima smo već mnogo pisali, ali nedavno smo na terenu imali slučaj u kome se buđ na zidovima pojavljuje pri dnu zida, iza nameštaja.  U konktetnom slučaju, radilo se o buđi koja se pojavila iza ormara i iza kauča.  O tome koliko je ružno izgledao zid, pogledajte u galeriji slika, nema ih mnogo, jer iskreno, bilo je pomalo grozno i slikati prizor koji smo zatekli.

Analizom stanja došli smo do zaključka da izolacija sa spoljašnje strane zida nije odradila svoj posao do kraja, iz prostog razloga što nije bila dovoljne debljine, ali svakako nam se učinilo da je pojava buđi na zidovima bila prejaka za datu situaciju.  Posebno uzevši u obzir da smo zatekli i buđav kauč, čak toliko buđav da je izgledalo kao da je buđ krenula iz njega, a ne sa zida.  Doduše, ovo ne smemo da tvrdimo sa sigurnošću. 

U razgovoru sa naručiocem posla došli smo do zaključka da su zidovi na tom mesti definitivno hladniji nego što bi trebali da budu i da je hladni most odradio svoj deo posla u zagašivanju životnog prostora.  Međutim, ono što smo još utvrdili je i da je kauč nabavljen iz sumnjivog izvora kao nov, što on i jeste bio, ali je ram kauča bio izrađen od drveta koje nije bilo suvo kako treba. Samim tim, sirovo drvo u zatvorenom prostoru, blizu hladnog mosta, a pokriveno tkaninom (koja, dozvolićete, upija vlagu), stvara izuzetno pogodnu klimu za nastanak buđi.  U svemu tome je poleđina ormara, iako kvalitetna, nastradala od buđi.

Epilog svega je da smo hladni most rešili iznutra preparatom koji se, između ostalog, može nazvati i preparatom protiv buđi na zidovima, a to je naš omiljeni Isoltherm.  Kauč je morao na otpad jer njegova vrednost nije bila takva da ga je vredelo tretirati preparatima i nakon tretmana ponovo plaćati tapetara.  Ormar je očišćen, nadamo se da će se prosušti kako treba i opstati u stanu da radi ono zbog čega je donešen.

Ukoliko i vi imate sličnih izazova, kontaktirajte nas za rešenje problema sa buđavim zidovima, pri vrhu ili pri dnu zida.   Utvrdićemo mesto i razlog nastanka problema, a zatim ga i rešiti pomoću Isoltherma ili već neke druge primerene tehničke mere.