Isoltherm iskustva - Milovan, ZRklikni sliku da otvoriš galeriju

Sa prvim danima snega i prave zime, počela su da nam pristižu i iskustva zadovoljnih korisnika koji su jesenas aplicirali Isoltherm unutrašnju izolaciju na zidove svojih domova. Poenta ovog teksta nije toliko da hvalimo Isoltherm kao izolacioni materijal, već da prikažemo u kojim se sve situacijama on nameće kao jedino realno rešenje, iako možda ne izgleda da je prvi izbor korisnika.

Naš kupac, Milovan Milovanović iz Zrenjanina, nedavno je kupio Isoltherm, sa željom da ga aplicira na severni zid dveju soba svoje kuće koju vidite na slici i to u "uradi sam" izvedbi. Ukupna površina za prekrivanje je oko 30 m2. Milovan, inženjer po struci, zaljubljenik je u nove tehnologije i ekologiju, ali upravo zbog svoje želje da ide u korak sa vremenom, našao se u situaciji da mu postojeća demit fasada nije dovoljna izolacija za porodičnu kuću. Razlog je jednostavan - Milovan je demit fasadu radio sam, kada je ta izolovanje demitom bilo u samom začetku kod nas. Sa suženim izborom materijala pre 15-ak godina, naš kupac našao se u situaciji da kuću oblaže stiroporom debljine 5 cm.   U njegovom kraju, to je bila jedna od prvih kuća koje su imale demit fasadu. Fasada je, u datim okolnostima, odrađena korektno i pedantno koliko god je to bilo moguće, što potvrđuju i fotografije na kojima se vidi kako fasada danas izgleda. Nije ni otpala, ni popucala, što je odličan rezultat za posao koji je urađen samostalno, ali svakako da izolaciona svojstva stiropora od 5 cm itekako mogu da budu poboljšana.  Ubrzo po završetku Milovanove fasade, to tržište je počelo naglo da se razvija, pristizale su nove vrste i podvrste stiropora i stirodura, vezivnih materijala, vijaka i ankera koji su mogli da drže i stirodur ploče debljine od 10, 12, pa i više cm, i to povoljnijoj ceni, ali - Milovanova kuća je bila već urađena.

Ekološki svestan, promenio je i grejanje pa prešao na pelet. Ipak, vreme je pokazalo da 5 cm demit fasade od stiropora nije dovoljno da bi se porodični dom mogao nazvati zaista toplim. Šta uraditi u toj situaciji?  Da se skida demit fasada koja pristojno izgleda, delovalo je kao velik i skup posao. Da na takvu fasadu naknadno stavlja još jedan sloj stirodura bilo je tehnički rizično za "uradi sam" varijantu, a naknadno angažovanje majstora preskupo. U ovakvoj situaciji, Isoltherm se pokazao kao odlično rešenje iz tri razloga:

- Mogao je da se dobije efekat dodatne izolacije bez narušavanja postojeće fasade;

- Rešenje izolacije iznutra moglo je da se napravi u "uradi sam" varijanti;

- Izolacija iznutra mogla je da se radi parcijalno - sobu po sobu - da se isproba, pa ako ne radi - da barem ne bude skupo.

Zadovljan rezultatima već sa prvim danima zime, Milovan nam je najavio da njegovu porudžbinu možemo ponovo očekivati s proleća, kada planira da pređe Isoltherm-om i ostale spoljašnje tj. fasadne zidove iznutra. Ovom prilikom zahvaljujemo se inženjeru Milovanoviću na poverenju i želimo mu tople i ugodne zimske praznike.