Ideje iz Amerike 1 - kuće pored vodeklikni sliku da otvoriš galeriju

Poštovani pratioci našeg sajta i Facebook stranice, trenutno se nalazimo u Majamiju, Florida, SAD iz privatno-porodičnih razloga, a naravno - ne možemo da ne mislimo o poslu ni dok smo na odmoru.  Obzirom da je Florida poznata kao omiljeno mesto za život i turizam zrelih ljudi, onih u srednjim godinama i starijih, odlučili smo da napravimo seriju fotografiju koje pokazuju u kom stadijumu zrelosti je arhitektura Majamija i okoline.

U prvom delu donosimo vam seriju slika na kojima se nalaze kuće locirane pored vode ili na samoj obali.  Fokusirali smo se na kuće da bismo napravili malo poređenje sa našim neposrednim okruženjem jer i u Novom Sadu postoji mogućnost života pored vode, na Dunavu, pa se možda neko od vas pita - kako urediti kuću pored vode?

Prvo što nam upada u oko jeste da u velikom broju slučajeva, živeti pored vode znači posedovati plovilo, pa tako velika većina ovih kuća na slikama ima privez za čamce ili omanje jahte.  Dalje, fasade ovih kuća, iako su pored vode, ne deluju ništa posebno drugačije od ostalih fasada.  Ovde prvenstveno mislimo na staklene površine, jer smo nekako očekivali da onaj koji živi pored vode, posebno "velike vode", ima veću potrebu za lepim pogledom, ali možda je razlog za ovo previše sunca.

Na kraju, primećujemo da u samoj arhitekturi ima dosta motiva lukova i nadstrešnica, što dosta dobro prikazuje potrebu stanovništva da, zbog klime i vremenskih uslova, uvek imaju dosta senki i hladovine, a da ipak ne moraju da ulaze unutra.  Možda najzanimljiviji detalj za nas bio je da, iako su sve uslikane kuće na vodi i blizu vode, nijednoj se dvorište ne spušta direktno u vodu, već svaka ima utvrđenu i barem malo vertiklano izdignutu obalu.  Razlog za ovo može biti agresivna plima i oseka koja bi mogla da uništi dvorište, ali i veliki broj krokodila koji bi u slučaju niže obale mogli da nepozvani uđu u dvorište i predstavljaju opasnost po ukućane.

U svakom slučaju, ukoliko i vi imate kuću pored vode, a želite da u njoj podignete kvalitet stanovanja, ideja nam ne nedostaje pa nas kontaktirajte.  U našim rekama i jezerima, srećom, nema krokodila, pa samim tim možete i svoje parče obale lepše urediti.