Adaptacija luksuznog dupleksaklikni sliku da otvoriš galeriju

Do sada smo uglavnom pratiocima našeg sajta davali praktične ideje o tome šta da rade i kako da se organizuju prilikom renoviranja, adaptacije ili prvog uređenja životnog prostora, ali svakako da smo u svakoj toj priči pravili osvrt na cenu i rešavanje dilema šta koliko košta i kako smanjiti trošak nečega.

Ovom prilikom iznećemo vam par detalja koje možete primeniti kada novac nije problem pri uređenju enterijera, ali odmah je važno znati da se:

 - o ukusima ne raspravlja

 - ne mora sve što je skupo biti svima lepo (pa čak ni kvalitetno).

U ovom članku ćemo, dakle, pomoći da shvatite sa "majstorskog" aspekta zašto je nešto luksuzan rad, a nešto nije. 

Naime, u galeriji slika koje pripadaju ovom poslu primetićete sledeće detalje:

  1. Svi stubovi su zatvoreni pločama koje na sebi nose ukrase - važno je znati da se te ploče i ti ukrasi ne kupuju na istom mestu, ne stavljaju se zajedno i uopšte gledano postavljanje ploča i postavljanje ukrasa su dva odvojena procesa.  Dva procesa za jedan efekat, dakle, ovo je luksuzan građevinski zahvat.
  2. Isti ukrasi kakvi su na stubovima, nalaze se i na zidovima.  Sem estetike, nemaju drugu funkciju.  Velik stan = mnogo zidova = mnogo ukrasa = velika potrošnja materijala koji nije nužan.  Dakle, ako vam se ovo sviđa i to želite, velika verovatnoća je da će ta želja koja nam nije svima nužna da košta više.
  3. Plafoni nisu svi jednako nivelisani, a razlog tome je što su u prostorijama u kojima se boravi duže (dnevna soba, kuhinja, itd) ostavljene instalacije za lustere, a u prolaznim prostorijama (hodnici, stepeništa, itd) je rasveta sakrivena.  Opet imamo situaciju da se vrši nekoliko operacija, sa različitim materijalima, zarad rešavanja jednog posla, rasvete.
  4. Stepenice su drvene i otvorene.  To nam stavlja do znanja da ne moramo u ovakvoj nekretnini da iskoristimo baš svaki pedalj za neku upotrebu, već da prosto, neki detalji mogu da služe i samo estetici.  Nismo se nešto mnogo nagledali otvorenih stepeništa u svom radu, obično svi gledaju da ih zatvore da bi dobili još jednu vrstu ostave ispod njih.  Ako se ostavljaju otvorene, znači da će biti vidljive sa svih strana te da i drvo i lak moraju biti savršeni.
  5. Sakriveni su budući držači zavesa - znači da je zbog nečega što postoji samo iznad prozora, verovatno spuštan ceo plafon ili makar ceo obod sobe.

Namerno smo vam u galeriju stavili slike stana za vreme radova, jer nije poenta da vidite nešto što je skupo kad je gotovo - tad svi vide da je skupo.  Na ovaj način smo hteli da vam prikažemo jedan mali deo procesa nastajanja skupog enterijera.  Takođe, pokušajte da se zamislite nad činjenicom da mi, dok radimo, moramo da zaštitimo od oštećenja i skupe i jeftine stvari, pa tako i taj rizik košta.  U svakom slučaju, pitajte pre odluke.